Tauke Nasi Kandar Punca TEMCO di Kedah

Seorang pengusaha nasi kandar di pekan Napoh ditahan polis selepas disyaki ingkar arahan kuarantin di rumah. Sekarang berpunca dari kedegilan tersebut, pengusaha tersebut yang positif Covid-19 telah menjadi punca wujudnya Kluster Sivagangga. Kerajaan negeri Kedah telah memutuskan untuk melaksanakan ‘Targetted Enhancement Movement Control Order’ (TEMCO) di 4 mukim yang terjejas susulan penambahan 11 kes aktif …

Cara Rebus Jagung Yang Betul

Suka makan jagung rebus tak? Rebus jagung nampak macam mudah, tapi kalau tak kena cara jagung jadi keras, kecut dan tak rasa manisnya. Sebenarnya ada beberapa cara untuk rebus jagung supaya jagung nampak cantik dan sedap di makan. Tips Rebus Jagung Yang Betul 1) Jangan tambah garam semasa merebus jagung. Ia akan keraskan isi jagung …

Sambal Nyok Nasi Lemak Resepi Mak

Pernah makan nasi lemak bersama sambal nyok? Sambal nyok (kelapa) merupakan resipi istimewa mak abam. Enak dimakan bersama nasi lemak. Nasi lemak bagi keluarga saya adalah satu hidangan wajib jika berkumpul bersama-sama atau pergi berkelah. Mak akan masakkan nasi lemak untuk kami 5 beradik. Nasi lemak yang mak masak mesti cukup ringkas. Nasi lemak, sambal …

Fakta Sepinggan Nasi Kandar

nasi kandar

Nasi kandar lebih baik daripada nasi putih yang dimasak di rumah sebab nasi kandar tidak mempunyai kanji. Masa nasi dimasak dorang buang kanji. Jadi kandungan gula sangat kurang dalam nasi kandar berbanding nasi yang biasa dimasak di rumah. Nasi putih juga akan disejat lapisan kanji sebelum ditanak. Ini resipi sejak dulu lagi bertujuan mengurangkan kandungan …

Nasi Lemak Daun Pisang Tradisi Semakin Dilupakan

nasi lemak daun pisang

Sejarah awal wujudnya nasi lemak dikatakan bermula ketika masyarakat Melayu mula menetap di pinggir pantai. Dengan memaksimumkan penggunaan bahan-bahan yang mudah didapati di kawasan tempat tinggal mereka seperti santan daripada buah kelapa yang dipetik dari pokok, kangkung yang banyak tumbuh meliar, dan ikan yang ditangkap di laut, maka terciptalah nasi lemak. Dari segi penggunaan daun …

Hak Sebagai Pengguna Jika Beli Makanan Rosak

Pernahkah anda membeli makanan terutamanya yang di dalam tin, makanan tersebut rosak. Sekarang yang paling hangat kes sardin berulat. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) buat pengumuman beberapa jenama disekat masuk ke Malaysia lepas gagal ujian makmal. Adakah anda tahu hak pengguna Jom baca perkongsian dari Puan Norashikin Bakar, seorang peguam tentang hak anda sebagai pengguna jika …

Resipi Chocolate Chips Cookies

Ada yang tanya kat abam kenapa kongsi resipi Chocolate Chips Cookies ni. Sedangkan setiap tahun abam jual. Tak ada masalah pun. Lagi pula, resipi ni pun abam ambil dari Majalah Saji keluaran Ogos 2012. Chef Amer yang kongsikan. Jadi sesiapa pun boleh mencuba resepi ni. Resipi Chocolate Chips Cookies Resepi asal Chef Amer (Majalah Saji …